Домой

Авторський колектив Жуковський В. М., Ніколін М. М., Филипчук С. В. З м І с т




НазваниеАвторський колектив Жуковський В. М., Ніколін М. М., Филипчук С. В. З м І с т
страница6/10
Дата06.04.2013
Размер1.56 Mb.
ТипДокументы
Поміркуй і дай відповідь
Перевір себе!
Поміркуй і дай відповідь
Поміркуй і дай відповідь
Поміркуй і дай відповідь
Запам’ятай нові слова і поняття
Поміркуй і дай відповідь
Поміркуй і дай відповідь
Хочеш знати відповіді на ці важливі для кожної людини питання? – Вивчи урок 21!
Запам’ятай нові слова і поняття
Це цікаво!
Подобные работы:
1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

^ Поміркуй і дай відповідь:

Які сім запитань до оповідання „Сімдесят разів сім” за мотивами творів Чарльза Діккенса тобі хотілося б задати?


Біблійна історія


Притча про блудного сина

Прочитай притчу і перекажи її


В одного чоловіка одного було два сини. Якось молодший із них сказав батькові: „Дай мені, отче, належну частину маєтку!” Поділив батько маєток між синами. А через кілька днів зібрав молодший надбані пожитки та й подався до далекого краю.

Незадовго розтратив усе, що мав, живучи задля власного задоволення. Коли ж розтратив усе, у тім краї настав великий голод. Почав молодший син гірко бідувати. Нічого не залишалося йому, як попроситися до одного з місцевих господарів пасти свиней. Такий голод мучив бідолаху, що готовий він був наповнити свій шлунок хоч стручками, якими годували свині, та ніхто і цього не давав йому. Тоді молодший син роздумав: „Скільки наймитів у мого батька мають хліба аж над міру, а я отут з голоду гину! Піду я до батька і покаюся».

Так і зробив: „Прогрішився я, отче, перед Богом і перед тобою, тому негідний вже зватися сином твоїм” А батько натомість сказав своїм слугам: „Негайно принесіть найкращий одяг моєму синові. Дайте персня на його руку, а сандалі на ноги. Приведіть відгодоване теля та заколіть. Будемо їсти й радіти, бо цей мій син був мертвий, але ожив, пропав, але знайшовся!” І почали всі веселитися.

Тим часом старший син працював на полі. І коли після роботи наближався до батьківського дому, то почув музики і танці. „Що це таке?” - спитав одного із слуг, на що почув відповідь: „То повернувся твій брат, і батько звелів заколоти відгодоване теля, бо ж брат здоровим повернувся”. Не на жарт розгнівався старший син, навіть заходити на гостину не захотів. Тоді вийшов батько і почав просити його.

Поскаржився старший син: „Стільки років я служу тобі, ніколи твого наказу не порушив, а ти ніколи мені й козеняти не дав, щоб із приятелями своїми я потішився. Коли ж молодший повернувся, що розтратив твій маєток із блудницями, ти для нього звелів заколоти відгодоване теля!”

А батько відповів: „Ти завжди зі мною, дитино, і все моє – то твоє! А твій брат був мертвий, але ожив, пропав, але знайшовся! Тож тішитись і веселитись треба!” (Див.: Лк. 15:11-32).


Поміркуй і дай відповідь:

  1. Чим відрізнялося життя двох братів?

  2. Як ти ставишся до них?

  3. Чи можна сказати, що батько по-різному ставиться до своїх синів, люблячи одного і недолюблюючи іншого?

  4. Чи правильно вчинив батько щодо молодшого сина?

  5. Яка фраза, що повторюється двічі, є ключовою у розказаній Христом притчі?

  6. Як розуміти її зміст?


Перевір себе!

Проведи іспит свого сумління, скориставшись додатковою інформацією з цієї таблиці:


Христос навчає

Що роблю я

Допоміжні коментарі

Яскраво представлені у Христовій притчі й нещастя грішника, і велич Божого милосердя. Нещастя і блуд влучно показані в поведінці молодшого сина: він нудьгує в домі батька, мріє про безтурботне життя багатої людини, тому домагається свого наділу, іде з родинного дому і на чужині розтрачує майно.

Чи не впізнаю у молодшому синові себе? Чи не бувало і зі мною такого, коли копійки чи гривні, виділені батьками на те, щоб купити хліба або молока, витрачено на фантики, машинки чи подібні дрібнички, без яких цілком можна було б обійтися?

На перший погляд, у цьому немає нічого страшного, але цей маленький наш гріх, який проявився в неповазі до батьків неминуче переростає в інший. Ми змушені викручуватись, шукаючи виправдання, а тому казати неправду або, навіть знайшовши в собі мужність зізнатися, відчуваємо в душі досаду і злість на батьків, які начебто нас не розуміють й обмежують нашу свободу.

Багато людей під гріхом розуміють злочин і тому вважають себе безгрішними, бо не робили злочину. До таких належав старший син милосердного батька. Він прямо говорить отцеві про те, що не має провин перед ним і тому почуває несправедливість від того, що є менш обласканим батьком.

Чи не було і в мене такого відчуття, коли моя оцінка була нижчою, ніж в учня, який відповідав гірше, але ж чи не вперше підготувався вдало до уроку? Чи не пекла образа від того, що мама віддає солодощі, призначені для мене, якомусь замурзаному і насупленому циганчукові?





Допиши свої думки в незаповнені місця.


  1. Як прощення облагороджує нашу душу і рятує ближнього


Старший брат є прихованим грішником, тому що вважає себе кращим за іншого, любить себе більше за ближнього. Він не вміє і не хоче прощати, не сповнений любові. Мабуть, він такий, тому що не зазнав смаку справжніх страждань і принижень, які пережив його молодший брат і завдяки яким той здатний упокоритись перед батьком, бути його слугою. „Піду я до батька і покаюся”, - каже він, тобто відрікається від злого, і це є перший крок до визнання власної провини.

Наш найближчий друг, який перед тим обманув, обмовив перед іншими, мучиться почуттям сорому і готовий прийняти наше прощення. У нас є два шляхи: не зауважити цього бажання, залишитися холодним до внутрішніх страждань товариша або зробити крок йому назустріч.

Батько, в образі якого Христос показує нам Самого Господа, не чекає, коли його молодший син переступить поріг його дому, а сам біжить йому назустріч, тобто допомагає усвідомити свій гріх і знайти в собі силу та відвагу покаятись. В серці батька нема осуду. Він навіть не слухає сповіді та жалю сина.

Притчею про блудного сина Христос заперечує тодішні традиції єврейського народу, згідно з якими батько, глава родини не вставав з крісла і не починав розмову, поки діти не вклонились йому і не поцілували в руку.

Батько показує своє прощення поцілунком, дарує молодшому новий одяг, символ нового життя - у Царстві Небесному. Наш Милосердний Отець щоденно виходить на дорогу і довго-довго виглядає, чи часом, бува, не повертається блудний син.

Господь дає право людині відійти від Бога, бо інакше вона перетвориться в бездумного раба, яким на певний час, мабуть, став старший син. Усевишній дає нам можливість випробувати себе у муках і стражданнях. Але невіруюча людина, не здатна любити і прощати. Це нещасний безбатченко, хоч дуже часто вона може й не усвідомлювати цього.


^ Перевір себе!

Знайдіть докази для заперечення однокласнику, який стверджує, що батько вчинив несправедливо, облагодіявши сина-блудника і зневаживши вірного старшого сина.

Від чого залежить Боже прощення наших провин?

Якими словами Господньої молитви просимо Бога про прощення?

Наскільки важко тобі попросити пробачення? З чим це пов’язано?

Підготуйся до однієї з етикетних ігор „У їдальні”, „Під час відвідування хворого”, „У транспорті” на загальну тему „Я прощаю тобі....”, визначивши у них свою роль.

Пригадавши цікаві і повчальні епізоди зі свого життя, склади і запиши власне оповідання „Сімдесят разів сім”.


Урок 18. Цінність добрих справ


Ключовий вірш із Біблії: «Віра без діл мертва» (Як. 2:30).




Хочеш знати відповіді на ці важливі для кожної людини питання? – Вивчи урок 18!



  1. Як мали справи можуть стати великими?

  2. Як винагороджуються добрі справи?

3. Чи винагороджується добро?


Запам’ятай нові слова і поняття

Добрі справи – вчинки, які принесуть радість ближньому і Богу.

Цінність – важливість, значущість і духовна вартість.


Біблійна історія

Притча про зерно гірчиці

Прочитай притчу про зерно гірчиці та визнач її головну думку


Царство Небесне подібне до гірчичного зерна, яке взяв чоловік і посіяв на своєму полі. Воно найдрібніше з усього насіння, але, коли виросте, стає більшим, ніж злаки, виростає у дерево, і птаство небесне злітається та кублиться в його гілках. (Див. Мт.13:31-32, Мк.4:30-34).


^ Поміркуй і дай відповідь:

1.Які образи природи змальовані в притчі про гірчичне зерно?

2.Як ви зрозуміли зміст цих образів?


Це цікаво!

У таких країнах, як Юдея, гірчичне дерево досягає трьох метрів, такої висоти, що під ним може проїхати людина на коні, на його гіллі сідає велика кількість птахів і віти не ламаються навіть під вагою людини. Зернятка ж його такі маленькі, що в давнину існувала навіть приказка: «Маленький, як гірчичне насіннячко».


  1. Як мали справи можуть стати великими

У притчі про зерно гірчиці Христос виклав скромну, на перший погляд, місію Своєї Науки. Він був "малим зерном" в очах людей: народився у віддаленій Палестині, тридцять років жив в маловідомому Назареті в домі теслі; Своїм вченням привернув до Себе простих рибалок та митарів. Навчання це починалося з малої групи – 12 учнів. Але щоразу збиралося за Вчителем усе більше народу, а по Його Смерті, Воскресінні та Вознесінні на Небо кількість послідовників неухильно зростала, християнство розпросторилося спочатку по Південній Європі, згодом по цілому материку, а далі і по всьому світові.

Квітуче дерево – це ми, люди, тепер. Ми є квітом Божого Царства. Дерево з плодами – це плід нашого праведного життя, майбутнє нашої Церкви. А гірчична зернина – то Слово Боже, що добрим засівом залягає у наше серце, дає початок нашому духовному росту.

Так само і в нашому житті є важливі маленькі діла, з яких можуть вирости великі добрі справи.

Інколи ми посміюємося над однокласниками, які, як нам здається, не відриваються від підручника, завчаючи кожне правило, кожну дату і факт. Але перенесімося в майбутнє і подумаймо над тим, що саме такі знаючі, розумні люди зможуть робити наше життя щасливішим: вони винаходитимуть нові машини, нові, екологічні чисті способи виробництва, вирощуватимуть нові плоди, писатимуть книжки, які радуватимуть наші серця.

Так само маленька доброчинність може породжувати велике добро.

Сьогодні ви захистили кошеня від знущань немилосердного однолітка, який із жорстоким задоволенням поціляв камінцями у бідну тваринку. Завтра вам під силу буде захистити жінку, на яку з наміром відібрати сумку з останніми грішми нападе вуличний хуліган з біцепсами Голіафа.

Сьогодні ви знайдете в собі сили перш ніж зімкнути очі, звернутися до Господа з подячним словом за щасливо прожитий день. Завтра ви з великим натхненням і смиренням вислухаєте Службу Божу. А післязавтра Всевишній подарує вам можливість пожертвувати на церкву частину свого заробітку.


^ Поміркуй і дай відповідь:


Чи став ти членом великої християнської родини?

Коли це сталося?

Що дає тобі ця належність?

Як довести на прикладах, що маленький гріх може перерости у велику біду?

Як «розростаються» добрі справи?


2.Чи винагороджується добро


Добро завжди повертається до нас, винагороджене сторицею.

Нерідко батьки, суворі у ставленні до дітей, у своєму ранньому віці були розбишаками або ледарями. Мабуть, вони спокутують свій гріх дитинства і хочуть, щоб він не повторився у їхньому потомстві. І ця добра справа повернеться для них більшою радістю – чемними, слухняними, добрими дітьми.

Натомість інший батько чи мати мало з ніг не збиваються, щоб задовольнити найменшу примху свого „чада”: „мобілку” придбати чи комп’ютер, дозволити не йти до школи, коли юним лінивцям того захочеться. Чим обернеться таке „добро”? Жорстокою невдячністю, навіть зневагою доросліших дітей.

Якщо ж батько і мати живуть одним життям із дитиною, не бояться поділитися з нею секретами мудрого розподілу тих грошей, які залишилися після оплати комунальних послуг і покупки найнеобхіднішого, показують приклад шанобливого ставлення одне до одного, не забувають сказати „Дякую!” за смачний обід чи за випрану сорочку, уміло і справедливо розподіляють обов’язки між усіма членами сім’ї, а головне привчають сина чи дочку до молитви, до святого відчуття злуки з Церквою, Господь нагородить таких батьків і Своєю любов’ю, і любов’ю їхніх нащадків, щасливим життям у старості в колі дружньої родини.

Тож готуймося стати такими батьками. Допоможімо сьогодні нести портфель однокласниці – і завтра для нас не буде проблемою попрати чи приготувати їжу, якщо найближча людина поїде на заробітки за кордон. Витрімо сьогодні сльози малюкові, який ненароком розбив коліно, і завтра посмішка власної дитини буде для нас найбільшою радістю.

Добрі діла ніколи не втрачають своєї вартості і є єдиною заслугою перед Господом.


^ Поміркуй і дай відповідь:

Як розуміти слова Івана Золотоустого: „Ніхто ще в старості не пожалкував, якщо доброго за молодості навчився”?


Повчальна поезія

Марія Овдієнко


Що я зроблю?

Поможу кораблику пливти,

Чорнобривцю поможу цвісти,

Вітру – дути,

Сонечку – світити,

Журавлині до гнізда летіти.

Капустині у качан в’язатись,

Яблуні малинівки родити,

Татові і мамі усміхатись

І частіш радіти.


Поміркуй і дай відповідь:

У чому актуальність змісту вірша?


Перевір себе!

Як Син Божий Своїм земним життям продемонстрував нам цінність добрих діл?

Які добрі діла можемо зробити у ставленні до природи, до інших людей, до Господа?


Як ти вчиниш у таких ситуаціях:

  1. Старенька бабуся панічно боїться, що не встигне перейти на інший бік вулиці на зелене світло. А ти, спізнюючись на урок, поспішаєш на автобус, тому що наступний рейс буде через двадцять хвилин.

2. Випадково дізнаєшся, що друг чи подруга, з якими кілька днів не розмовляєш, хворіє удома.

Урок 19. Універсальний моральний закон


Ключовий вірш із Біблії: «І як бажаєте, щоб вам люди чинили, так само чиніть їм і ви» (Лк. 6:31).




Хочеш знати відповіді на ці важливі для кожної людини питання? – Вивчи урок 19!



  1. Що таке золоте правило моралі?

  2. Як дотримуватись універсального морального закону, заповіданого нам Ісусом Христом?


^ Запам’ятай нові слова і поняття

Золоте правило моралі – найважливіша Господня настанова чинити іншим людям так, як хочеш, щоб вони чинили з тобою.

Моральний закон – не писане, а заповідане Господом правило, яке допомагає жити у згоді з сумлінням та ближніми людьми.

Універсальний – прийнятний для всіх.


Біблійна історія


Як Ісус Христос оголосив людям Новозавітний Закон Любові

Прочитай і визнач головну ідею закону Любові Ісуса Христа


Коли Ісус Христос обрав 12 апостолів, Він спустився з ними з вершини гори і побачив, що сотні учнів зібралися також послухати Його мудрого Слова.

Тоді Син Божий знову піднявся на гору і виголосив проповідь, яку тепер називаємо Нагірною. У ясний погожий день, при тихому повіві прохолоди з Галилейського озера, на схилі гори, вкритої зеленню і квітами, Спаситель подав людям Новозавітний Закон Любові. Він говорив про заповіді блаженства, про неосудження і прощення ближнього, любов до нього, про силу молитви і милостиню.

На мовчазне запитання присутніх, як ми повинні поводитися зі своїми ближніми завжди, у будь-якій ситуації, Ісус Христос назвав таке правило: «Як бажаєте, щоб робили вам люди, так і ви робіть їм». (Див. Мт.7:12, Лк.6:31).


Поміркуй і дай відповідь:


1.Про що говорив Ісус Христос у Нагірній проповіді?

2.Чому ми вважаємо, що в ній Спаситель виклав Новозавітний Закон Любові?


  1. Що таке золоте правило моралі

Ми, звичайно ж, хочемо, щоб усі люди любили нас, завжди прощали і робили нам тільки добро. Господь дуже доступно пояснив, як цього можна добитися. Просто треба робити те саме: любити людей і навіть тих, кого вважаємо ворогами, завжди прощати і робити тільки добро. Це правило названо золотим, тобто найважливішим, і сотні поколінь намагаються дотримуватись його і страждають від того, що хтось чинить по-іншому.

Цінність добрих справ вимірюється у християнстві універсальним моральним законом, проголошеним Ісусом Христом у знаменитій Нагорній проповіді. Кожного разу, обдумуючи новий вчинок, згадуймо це золоте правило моралі: «І як бажаєте, щоб вам люди чинили, так само чиніть їм і ви».


Поміркуй і дай відповідь:


1.Який моральний закон був проголошений Христом у Нагірній проповіді?

2.Чи легко завжди чинити добро стосовно ближнього?


2.Як дотримуватись універсального морального закону, заповіданого нам Ісусом Христом


Спокуса просто-таки тягне тебе за язик, щоб попліткувати про подругу з однокласницями. А як ти поставишся до того, що вона пліткуватиме про тебе?

Поспішаючи в їдальню, ти виявив: щоб заплатити за сніданок, треба ще кількох копійок. Та хіба ж то проблема? Підбіг до якогось малюка з першого чи другого класу, весело вибив у нього з рук потрібні мідяки і рвонув до стійки. Але що це? Ти вмить розпластався на підлозі, розсипавши гроші. А високий старшокласник вже кепкує над тобою: „Поснідав, малявко?..”


^ Поміркуй і дай відповідь:

Які висновки варто зробити з наведених ситуацій?


Повчальне оповідання


Василь Сухомлинський


Горбатенька


Клас розв’язував задачу. Тридцять п’ятеро учнів схилилися над зошитами. Коли це у двері хтось тихо постукав.

- Відчини двері й подивися, хто там стукає, - мовив учитель.

Чорноокий хлопчик, що сидів за першою партою, квапливо відчиняє двері. До класу заходить директор школи з маленькою дівчинкою. Тридцять п’ять пар очей уп’ялися в незнайомку.

Вона була горбатенька.

Учитель затамував дух і повернувся до класу. Він дивився у вічі пустотливих школярів і подумки благав: «Хай не побачить дівчинка у ваших очах ні подиву, ні насмішки».

У їхніх очах була тільки цікавість. Вони дивилися на незнайомку й лагідно всміхалися.

Учитель полегшено перевів дух.

- Цю дівчинку звуть Оля, - каже директор. - Вона приїхала до нас здалека. Хто поступиться їй місцем на першій парті? Бачте, яка вона маленька?

Усі шість хлопчиків і дівчаток, що сиділи за передньою партою, піднесли руки:

- Я…

Учитель був тепер спокійний: клас витримав іспит на людяність.


^ Поміркуй і дай відповідь:

Як можна прокоментувати зміст оповідання, використовуючи «золоте правило моралі»?


Перевір себе!

Чи дотримувались універсального морального закону, проголошеного Христом, герої наступних життєвих історій? Що порадити тим, хто його не дотримується?


  1. Один підліток хотів розбагатіти і разом з друзями обікрав квартиру. Їх усіх заарештували і посадили у в’язницю.

  2. Дві подруги замість бібліотеки відвідали в лікарні свою однокласницю. Вони приємно поговорили, підтримали і підбадьорили хвору.

  3. На атомному підводному човні «Курськ» стався вибух. Військові піклувалися про атомний реактор, а вже потім - про моряків, які гинули.


Придумай власну коротку історію, яка переконує, що «золоте правило моралі» допомагає в повсякденному житті.


Урок 21. Поширення добра у світі


Ключовий вірш із Біблії: «Не бійсь, маленьке стадо, бо вашому Отцеві вподобалось дати вам Царство» (Лк. 12:32).





^ Хочеш знати відповіді на ці важливі для кожної людини питання? – Вивчи урок 21!



  1. Як поширюється добра сила Божої науки?

  2. Яку роль відіграє Церква у поширенні добра у світі?


^ Запам’ятай нові слова і поняття

Добро – все, що виходить від Бога, благо; це все, що позитивно оцінюється Богом, що є важливим для людського життя, що дозволяє людині морально, розумово та духовно жити, зростати, бути щасливою, досягати гармонії і досконалості.


^ Це цікаво!

... Мама додає до муки дріжджі. Доливає води. Ставить його в тепле місце...

1   2   3   4   5   6   7   8   9   10

Поиск по сайту:



База данных защищена авторским правом ©dogend.ru 2014
При копировании материала укажите ссылку
обратиться к администрации
Уроки, справочники, рефераты